G.W. Kleisen (bron: Eerebegraafplaats Bloemendaal)

Gerrit Kleisen

1917 - 1944

Gerrit wordt geboren op 9 september 1917 in Apeldoorn in een gereformeerde familie. Na tijdens de meidagen van 1940 als sergeant-capitulant te hebben gediend in het Nederlandse leger, wordt hij medio 1941 aangesteld als douanier aan de Nederlandse zuidgrens in Wernhout bij Zundert. Daar helpt Gerrit al snel joden, onderduikers, vluchtelingen en neergestorte geallieerde piloten over de grens. Ook vervoert hij als koerier personen en documenten voor de spionagegroep Dienst-Wim over de grens, als onderdeel van het traject Breda-Antwerpen-Brussel.

Als hij in mei 1943 na terugkeer van een van zijn opdrachten in Breda verneemt dat zijn woning na een inval door de Geheime Feldpolizei wordt bewaakt, duikt Gerrit onder in het Gelderse Aalten. Daar sluit hij zich aan bij de lokale afdelingen van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP), waar hij vanwege zijn beheersing van het Engels als tolk wordt ingezet en neergestorte piloten opvangt. Ook neemt hij deel aan overvallen om distributiebescheiden en persoonsdocumenten te bemachtigen.

Nadat de verzetsgroep is verraden, wordt Gerrit op 20 april 1944 in Doesburg door de Sicherheitspolizei (Sipo) gearresteerd en vastgezet in kamp Vught. Op 2 juni wordt hij ter dood veroordeeld en met 28 anderen, onder wie leden van KP-Aalten, op 6 juni naar de duinen bij Overveen in Bloemendaal gebracht. Daar wordt Gerrit gefusilleerd en in een massagraf begraven. Gerrit is 26 jaar geworden. Voor zijn verzetswerk wordt hij postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste en het Eisenhower-certificaat voor zijn hulp aan geallieerde piloten.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jack Roelands zei op 11 september 2019

De zoon van Gerrit Kleisen, Gerrit Kleisen jr., die zijn vader niet gekend heeft, heeft een prachtig en bijzonder boek geschreven over het verzetswerk van zijn vader en het verraad in Wernhout en Aalten. De titel van het boek is Verzet Verraad Vrijheid.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.