C.J. Delhez (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Cornelis Delhez

1899 - 1945

Cornelis wordt op 22 augustus 1899 geboren in Steenbergen, waar hij ook woont en werkt als gemeentebode. Hij is de oudere broer van onderwijzer Marinus Antonius Delhez die in het verzet actief is. Ook Cornelis gaat in het verzet en wordt daarvoor in 1943 gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland; Marinus is dan inmiddels ook al afgevoerd. Cornelis komt terecht in concentratiekamp Bergen-Belsen. Het kamp wordt bevrijd op 15 april 1945, maar in de daaropvolgende weken sterven nog eens 14.000 ex-gevangenen aan de gevolgen van de slechte behandeling, ondervoeding en uitdroging. Onder deze groep slachtoffers bevindt zich Cornelis, voor wie 31 mei 1945 als overlijdensdatum is opgegeven. Hij is dan 45 jaar oud. In Steenbergen is de Gebroeders Delhezstraat naar Cornelis en Marinus genoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Richard Binkhuysen zei op 7 oktober 2019

De broer van Cornelis was 'Orde Dienst' Cmdt. Steenbergen waar Steenbergen,Nieuw-Vossemeer,De Heen en Kruisland onder vielen
Marinus werd gearresteerd 23 juli 1943 huize J.G.Slof (Plv.Cmdt. 'Orde Dienst' Markiezaat Bergen op Zoom,waaronder Steenbergen viel) te Bergen op Zoom.
Hij was een v/d vele slachtoffers van der Waals (bijnaam King Kong).
Marinus stierf op 16 sept 1944 in concentratiekamp bij Oraniƫnburg

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 10 oktober 2019

Bedankt voor de informatie, Richard. In de tekst heb ik een link aangebracht naar de biografie van Marinus Delhez.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.