M.A. Delhez (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Marinus Delhez

1902 - 1944

Marinus wordt geboren op 7 april 1902 in Steenbergen, waar hij ook woont en werkt als onderwijzer. Hij is de jongere broer van gemeentebode Cornelis Josephus Delhez die in het verzet actief is. Ook Marinus gaat in het verzet. Hij wordt daarvoor gearresteerd op 23 juli 1943 en vastgezet in het Huis van Bewaring in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Op 8 augustus van datzelfde jaar wordt Marinus achtereenvolgens naar de gevangenis in Haaren, kamp Vught en naar concentratiekamp Sachsenhausen afgevoerd, waar hij terechtkomt in een nabijgelegen buitenkamp in Oranienburg. Daar bezwijkt hij door de geleden ontberingen en mishandelingen op 18 september 1944. Marinus is 42 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.