P.J. Denekamp (bron: Joods Monument)

dr.ir. Paul Denekamp

1907 - 1940

Paul wordt geboren op 3 juni 1907 in Delft in een Nederlands-Israëlitisch gezin met een militaire traditie. Pauls vader is generaal-majoor bij de Geneeskundige Dienst en ook Paul zelf zou in militaire dienst treden. Van tevoren studeert hij scheikunde in Delft, promoveert in 1933 in Utrecht op wis- en natuurkunde en werkt daarna als chemicus bij NV Organon in Oss. Daar is hij met name actief voor de Joodse gemeenschap; hij richt de Osse afdeling van de Nederlandse Zionistenbond (NZB) op en is redacteur van Joodse Wachter en van Baderech, het blad van de Nederlandse Zionistische Studenten Organisatie (NZSO).

Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 meldt hij zich voor militaire dienst en wordt als 1e luitenant ingedeeld bij de infanteriereservetroepen. Op 13 of 14 mei 1940 bevindt hij zich in een auto op de Rijksweg bij Delft als hij daar door de Duitsers onder vuur wordt genomen. Hij overlijdt ter plekke op 32-jarige leeftijd en laat een weduwe met twee kinderen achter. De precieze omstandigheden van zijn dood, alsook de reden waarom hij op dat moment in Delft is, zijn niet bekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.