C.J. Haspels (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis Haspels

1907 - 1943

Cornelis wordt geboren op 30 november 1907 in Rotterdam en woont in Eindhoven, waar hij werkt als tekenaar. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij actief in het verzet als verspreider van het illegale blad Vrij Nederland. Ook stelt hij zijn tekenvaardigheden ter beschikking aan het verzet; zo brengt hij voor hen onder andere het vliegveld Eindhoven in kaart.

Op 28 oktober 1941 wordt Cornelis tijdens zijn werk gearresteerd wegens het bezit van een zender en zijn verzetsactiviteiten en twee dagen later overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het beruchte ‘Oranjehotel’. Begin juli 1942 is hij naar kamp Amersfoort gebracht, vanwaar hij in oktober naar het concentratiekamp Neuengamme wordt gedeporteerd.

Op 13 januari 1943 bezwijkt Cornelis in het kamp aan de gevolgen van zware mishandeling, ondervoeding en het extreem zware werk waartoe hij wordt gedwongen. Cornelis is 35 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.