C.P.P. Schoone (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis Schoone

1908 - 1940

Cornelis wordt geboren op 29 juni 1908 in Standdaarbuiten als zoon van Laurentius Schoone en Mara Suijkerbuijk. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Cornelis onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij de infanterie. Begin mei 1940 is hij gelegerd in Deurne, dat dan valt onder Vak Bakel van de Peel-Raamstelling.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging onder de superieure Duitse vuurkracht binnen een paar dagen in. Cornelis wordt met zijn onderdeel westwaarts afgemarcheerd en komt op 12 mei terecht in Sint-Oedenrode. Daar sneuvelt hij die dag in een vuurgevecht met de Duitsers, voor de boerderij van de familie Van Acht op Sloef. Cornelis is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. In de gevel van de boerderij waar Cornelis is gevallen, zijn de kogelinslagen van het vuurgevecht nog steeds zichtbaar.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.