Wilhelmus Schoormans

1922 - 1944

Wilhelmus wordt geboren op 21 maart 1922 in Dongen en gaat na de lagere school als schoenmaker aan de slag. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Zodra hij daar als gevolg van de slechte leef- en werkomstandigheden ziek wordt, keert hij voor twee weken ziekteverlof terug naar huis. Hij is niet van plan om terug te keren en duikt onder. Eind juli 1944 wordt hij echter ontdekt en na arrestatie overgebracht naar kamp Amersfoort. Op 1 augustus, al een dag na aankomst, wordt Wilhelmus direct naar Duitsland gedeporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider tewerkgesteld op een Fliegerhorst (luchtmachtbasis) bij Hanau, even ten oosten van Frankfurt am Main.

Wilhelmus komt daar op 9 december 1944 om het leven. Vermoedelijk is hij slachtoffer van een van de verwoestende geallieerde bombardementen van dat najaar op Hanau. Wilhelmus is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Frankfurt-Oberrad.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.