D.A. Berende (coll. A. Berende)

Dingeman Berende

1900 - 1944

Dingeman wordt op 28 juli 1900 geboren in Geertruidenberg, waar hij werkt als bankwerker-hand. Tegen het einde van de Duitse bezetting van zuidelijk Nederland wordt hij als lid van het gewapende verzet toegelaten tot de Binnenlandse Strijdkrachten die aan geallieerde zijde deelnemen aan de verdere bevrijding van Nederland en zich in de reeds bevrijde gebieden inzetten voor handhaving van de openbare orde, het verzamelen en onschadelijk maken van munitie, het ontwapenen van Duitsers en het arresteren van collaborateurs.

Geertruidenberg is in deze periode ondertussen een frontstad geworden die nog regelmatig onder vuur wordt genomen door de Duitsers. Op 19 november 1944 wordt Dingeman voor de ingang van de zusterkapel aan de Venestraat dodelijk getroffen door Duits granaatvuur. Bij deze aanval komt ook plaatsgenoot en BS-lid Jaap van ’t Slot om het leven. Dingeman is 44 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats in Geertruidenberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.