Doede Admiraal

1921 - 1942

Doede Pieter wordt op 30 juni 1921 geboren in Enkhuizen als zoon van machinist Jacob Admiraal en Antonia Maria van Druten. Op vijfjarige leeftijd verliest Doede Pieter zijn moeder; vader hertrouwt daarna met huishoudster Maartje Los. Doede Pieter gaat in Helmond wonen, waar hij werkt als pluchewever. Tijdens de bezettingsjaren is hij actief in het verzet in Helmond en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd. Wat hij precies heeft gedaan, is onbekend, maar de Duitsers nemen het zwaar op en sturen hem ervoor naar concentratiekamp Dachau. Op 24 november 1942 wordt hij daar, een dag na zijn aankomst, geëxecuteerd. Doede Pieter is 21 jaar geworden. Zijn lichaam is gecremeerd en ter plaatse verstrooid in de asput. Daardoor heeft hij geen aanwijsbaar graf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.