Emanuel Wijzenbeek

1909 - 1944

Emanuel wordt geboren op 17 mei 1909 in Den Haag als oudste van de drie kinderen van Andries Wijzenbeek en Eva Verveer. Hij woont met zijn vrouw Marietje en hun twee kinderen in Eindhoven, waar hij als vertegenwoordiger werkzaam is bij Philips. Ten tijde van de Duitse bezetting loopt hij vanwege zijn Nederlands-Israëlitische afkomst het acute risico te worden vervolgd, maar dat weerhoudt Emanuel er niet van om hulp te geven aan ondergedoken geloofsgenoten. Voor hen regelt hij onderduikadressen, valse papieren en bonkaarten.

Emanuel weet lange tijd zijn ondergrondse activiteiten geheim te houden, maar begin januari 1944 zijn de Duitsers hem toch op het spoor gekomen en arresteren hem in Eindhoven op 14 januari. Voor verhoor wordt hij vastgezet in de gevangenis van Scheveningen, het ‘Oranjehotel’, waarna hij via kamp Westerbork wordt getransporteerd naar Auschwitz. Daar wordt hij op 15 mei 1944, vermoedelijk in de gaskamers, om het leven gebracht. Emanuel is 34 jaar geworden. Zijn vrouw (dan zwanger van hun derde kind) en kinderen hebben de oorlog overleefd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Familie?? Over Hadassa Wijzenbeek
De tweelingzusjes Hadassa en Sophie Wijzenbeek zijn gestorven nadat zij in Auschwitz medische experimenten hebben moeten ondergaan.
Toevoeging van een bezoeker van de website

S.de Kluiver zei op 26 november 2021

Hadassa en Sophie zijn kinderen van Jacob Wijzenbeek en Rebecca-Danser, niet van Andries Wijzenbeek en Eva Verveer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.