E. Traa (bron: Stichting Kèk Liemt, Liempde)

Evert Traa

1904 - 1940

Evert wordt geboren op 3 maart 1904 in Liempde. Aangetrokken als hij zich voelt door het militaire leven, meldt hij zich na het voltooien van zijn dienstplicht bij de Vrijwillige Landstorm. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij gemobiliseerd en ingedeeld bij het 17e Grensbataljon in Wessem aan de Maas, waar hij onderdeel vormt van de Maaslinie. Hij bemant daar kazemat S-6 even ten zuiden van Wessem tegenover Maasbracht. Als oudste en meest ervaren militair van zijn sectie bedient hij de mitrailleur.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Om zes uur in de ochtend zijn de Duitsers bij Maasbracht bij de rivier gearriveerd, waarna ze met 88mm-geschut het vuur openen op de kazematten van Wessem. Een voltreffer raakt kazemat S-6 en verwondt daarbij twee soldaten. Evert wordt dan echter op slag gedood, nog voordat hij ook maar een schot heeft kunnen vuren. Hij is 36 jaar geworden en wordt thuis in Liempde begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.