F.A.L. Denissen

Franciscus Denissen

1919 - 1941

Franciscus wordt op 25 december 1919 geboren in Bergen op Zoom en werkt als assistent-machinist aan boord van S.S. Beemsterdijk, een koopvaardijschip van de Holland Amerika Lijn. Op 26 januari 1941 vaart de Beemsterdijk bij slecht zicht door het Kanaal van Bristol, tussen Wales en Zuidwest-Engeland. Ongeveer 12 mijl voorbij vuurtoren The Smalls vindt er een explosie plaats aan de bakboordzijde van het schip, vlak boven de waterlijn. Het schip is vermoedelijk op een mijn gelopen en het onderste ruim loopt snel vol met water. Het schip wordt daarop verlaten en vrijwel de gehele bemanning weet de reddingsboot op tijd te bereiken. Na tien minuten gaan enkele officieren terug aan boord om de situatie op te nemen en zij achten het veilig genoeg om de bemanning terug te laten keren, om daar hulp af te wachten. De reddingsboten worden in het water gehouden, mocht een snelle evacuatie nodig zijn.

De marinebasis Milford Haven wordt gecontacteerd en zendt sleepboten naar de Beemsterdijk, maar die krijgen het schip door het slechte weer niet gevonden. Ook het afvuren van lichtsignalen helpt niet.

Tegen de ochtend van 27 januari steekt er een storm op in het Kanaal. Het schip begint te stampen en vermoedelijk bezwijkt daardoor het waterdichte schot bij het getroffen ruim. De kapitein geeft bevel aan de bemanning om de reddingsboten in te gaan, maar dan zinkt het schip plots over stuurboord, de achtersteven eerst. Ook de reddingsboten worden, met iedereen aan boord, achter het zinkende schip aan de diepte in gezogen. Van de 42 bemanningsleden hebben slechts drie de scheepsramp overleefd. Onder de slachtoffers bevindt zich assistent-machinist Franciscus die 21 jaar oud is geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

I.B. Denissen zei op 17 september 2019

Moet wel familie zijn van mijn opa (ook Franciscus Denissen) geb. 27 dec 1914 te Halsteren.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

@ I.B. Denissen. Dat zou je wel denken, hé? Maar het zal misschien het nodige uitzoekwerk kosten om daarachter te komen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.