Jos Denissen (bron: J. Denissen)

Jos Denissen

1919 - 1940

Jos wordt op 22 oktober 1919 geboren in Berkel-Enschot. Als hij net 19 jaar oud is, gaat hij in militaire dienst bij het Regiment Wielrijders op de Isabellakazerne in Vught en wordt opgeleid tot sergeant. Wanneer het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, is hij ingekwartierd in Best. Nog diezelfde dag vertrekt Jos met zijn regiment richting Rotterdam. In Alblasserdam wordt het regiment in stelling gebracht om de nieuwe brug over de Noord te verdedigen. Jos bedient een lichte mitrailleur en heeft zijn post bij het Pek- en Teerbedrijf J. Vroege naast de Oude Werf.

Op 11 mei in de voormiddag wordt Jos door een vijandelijke mortier getroffen. Hij loopt een grote buikwond op en wordt door de eigenares van het pek- en teerbedrijf in veiligheid gebracht. Pas in de avond kan Jos naar het ziekenhuis in Gorinchem worden vervoerd, waar hij op 12 mei om een uur ’s nachts aankomt. Daar bezwijkt Jos drie uur later aan zijn verwondingen; hij is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan Denissen zei op 13 december 2017

Jos Denissen was een oom van mij. Hij was een broer van mijn vader. De omstandigheden waaronder hij als dienstplichtig soldaat om het leven is gekomen, zijn omschreven in het boek "De strijd om de vergeten brug" De meidagen van 1940 in de Alblasserwaard. ISBN 90 70420015 geschreven in 1980 door À. Koppel en bewerkt door Pieter À. Kerkwijk. Mijn oom Jos had twee broers en een zus. Zijn oudste broer Wim was kapelaan in Goirle en is op een mijn getrapt in november 1944 toen hij geroepen werd om iemand te gaan bedienen die op een mijn was getrapt. Het slachtoffer dat hij wilde bedienen heeft het wel overleefd. Mijn vader verloor dus 2 broers in de oorlog. Zijn zus werd non. Mijn vader heeft er veel over beschreven. Ik zal een en ander bij elkaar zoeken en toesturen zodat het verhaal compleet wordt. Ik vind het een prachtig initiatief want inderdaad ze mogen niet vergeten worden.

Met vriendelijke groeten,
Jan Denissen

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Jan,

Nog hartelijk bedankt voor de informatie over uw oom Jos Denissen. Eventuele aanvullende informatie zien we zeer graag tegemoet, zodat we zijn verhaal inderdaad compleet kunnen maken.

Met vriendelijke groeten,
Frank van Doorn

Ad Hultermans zei op 10 november 2020

Beide broers Denissen liggen begraven op het RK kerkhof in Berkel aan de Dom dubuissonstraat ,
Deze beide graven worden in onderhoud gehouden door de Gemeente Tilburg.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 november 2020

Bedankt voor deze aanvulling, Ad en mooi om te horen dat de gemeente zorg draagt voor het onderhoud van hun graven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.