F.J. Jansen (bron: Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen)

Franciscus Jansen

1921 - 1943

Franciscus wordt geboren op 14 december 1921 in de gemeente Fijnaart en Heijningen en is bakker van beroep. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd en naar Duitsland gedeporteerd in het kader van de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Daar komt hij terecht in Affoldern in het noorden van Hessen, waar de firma Mauser een kamp heeft voor dwangarbeiders van de fabriek in Waldeck, enkele kilometers verderop. Op 24 augustus 1943 komt Franciscus hier door verdrinking om het leven. Hij is 21 jaar geworden en wordt na de oorlog in Fijnaart begraven.

In sommige bronnen wordt Appeldorn bij Kleef als mogelijke overlijdensplaats genoemd; mogelijk is dit verward met Affoldern.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.