Frans Braam

1907 - 1940

Frans wordt geboren op 21 juni 1907 in het Duitse Borbeck bij Essen als jongste van de zes kinderen van Theodorus Braam en Everdina Gerritzen. Zijn ouders zullen zich daar vanwege de betere werkgelegenheid voor enige tijd hebben gevestigd; alle eerdere kinderen van het gezin worden in Nijmegen of Doesburg geboren. Vermoedelijk verhuist het gezin dan ook binnen enkele jaren na Frans’ geboorte terug naar Nederland.

Na zijn schooltijd vestigt Frans zich in Eindhoven, waar hij als fabrieksarbeider aan de slag gaat. In 1935 trouwt hij daar met Teuntje Beumer.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Frans onder de wapenen geroepen voor de landsverdediging. Hij bekleedt de rang van korporaal. Begin mei 1940 wordt hij aangesteld als groepscommandant van de 3e groep van sectie Westdijk, van het 2-22 Grensbataljon. Zijn onderdeel maakt deel uit van de verdediging rond Westervoort en bemant verschillende objecten bij Babberich aan de grens.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Het komt vrijwel direct tot felle gevechten met de Nederlandse verdedigers, onder andere bij Zevenaar en Babberich, waar de Duitsers proberen door te stoten naar Westervoort en Arnhem. Nadat een brug wordt opgeblazen om de Duitse opmars te vertragen, probeert Frans zich met zijn groep in een vrachtwagen terug te trekken naar Westervoort, maar de wagen wordt bij Babberich door de Duitsers onder vuur genomen en uitgeschakeld. In het gevechten sneuvelt Frans samen met nog vier militairen. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.