G. den Braber (bron: Gemeentepolitie Eindhoven)

Gerrit den Braber

1919 - 1944

Gerrit wordt geboren op 11 december 1919 in het Zeeuwse Sint Philipsland. Hij woont in Eindhoven waar hij werkt als wachtmeester van de staatspolitie. In 1944 sluit hij zich aan bij de in maart van dat jaar opgerichte Partizanen Actie Nederland (PAN), een samenwerking van twee zelfstandige knokploegen in Eindhoven en omgeving. De PAN is gericht op sabotage en gewapend verzet en werkt vanaf juli samen met de landelijke sabotagecommandant. De PAN heeft in augustus 600 man ter beschikking, maar nog te weinig wapens. Als de geallieerden naderen, komt voor de PAN op 3 september de opdracht tot grootschalige spoorwegsabotage. Na 5 september ('Dolle Dinsdag') wordt de PAN nog agressiever door Duitsers gevangen te nemen, materieel buit te maken, kabels over de straten te spannen en vanaf 17 september openlijk aan de strijd rond de bevrijding van Eindhoven deel te nemen.

Gerrit wordt op 17 september dood aangetroffen op een perceel bij de Kaakstraat in Woensel. Vermoedelijk is hij vanwege zijn PAN-uniform, dat hij toen droeg, ter plekke doodgeschoten. Gerrit is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hans Klein Sp… zei op 19 juni 2019

Gerrit den Braber kwam op 11 december 1919 ter wereld. Hij was politieman in Eindhoven en voerde opdrachten uit van de Partizanen Afdeling Nederland (P.A.N.). Op 17 september 1944, één dag voor de bevrijding van Eindhoven, is hij in Woensel doodgeschoten.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 juni 2019

Dag Hans, bedankt voor de informatie. We nemen het mee voor in zijn verhaal.

Freek Mulder zei op 30 december 2022

Wat een verschrikkelijk verhaal, een dag voor de bevrijding vermoord.

BHIC Hilde Jansma zei op 30 december 2022

Inderdaad, om er zó dichtbij te zijn geweest en dan toch de bevrijding niet mee te kunnen maken...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.