P.J. van Boxtel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Pierre van Boxtel

1921 - 1941

Pierre wordt op 26 januari 1921 geboren in Kaatsheuvel als jongste in een gezin van negen kinderen. Hij volgt de driejarige HBS in Waalwijk en maakt deze verder af aan het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg. Sinds jonge leeftijd droomt hij ervan om piloot te worden, maar zijn ouders en de rector van de middelbare school adviseren hem om de zeevaart in te gaan. Dit doet hij, nadat hij terugkeert van zijn bedevaartstocht op de fiets naar Lisieux en Lourdes, in juli 1939.

Aan de Zeevaartschool in Amsterdam scheept hij zich als leerling-stuurman in aan boord van het motorschip Hector richting Nederlands-Indië en vandaaruit naar de Cariben. Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt, besluit Pierre uit te wijken naar Groot-Brittannië, als stoker aan boord van een Zweedse olietanker.

Van koningin Wilhelmina krijgt Pierre toestemming om in vreemde krijgsdienst te treden. Zo kan Pierre zijn jeugddroom toch nog waarmaken: hij neemt dienst in de Britse Royal Air Force en haalt als sergeant-piloot zijn vliegbrevet op de basis Hawarden, bij Chester in Wales. Op 28 oktober 1941, terwijl hij een landing maakt, wordt zijn toestel geraakt door een opstijgend Canadees lesvliegtuig. Pierre’s toestel vliegt in brand en stort neer. Zwaargewond wordt hij opgenomen in het ziekenhuis in Chester waar hij aan zijn verwondingen overlijdt. Pierre is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Herman van Boxtel zei op 16 juni 2020

Een neef van Pierre van Boxtel, ook Pierre geheten woont in Kaatsheuvel en heeft veel over hem uitgezocht, alleen is me niet bekend waar hij woont.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 juni 2020

Bedankt voor je reactie Herman, is het misschien mogelijk dat je voor ons toch wat meer informatie over de neef van Pierre zou kunnen achterhalen? Wij hebben wel contact gehad met de heemkundekring van Kaatsheuvel, maar daar is verder geen extra informatie over oorlogsslachtoffer Pierre van Boxtel uit naar voren gekomen. We zouden het zeer op prijs stellen.

Alvast onze hartelijke dank.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.