Frens Verstappen

1896 - 1945

Frens wordt geboren op 30 oktober 1896 in het Limburgse Helden als oudste van de zes kinderen van Peter Verstappen en Petronella Leijssen. Hij is getrouwd met Antonia Korsten met wie hij elf kinderen heeft. Als onbezoldigd veldwachter woont en werkt hij in Neerkant, in de toenmalige gemeente Deurne en Liessel.

Na de bevrijding van het zuiden van Nederland krijgen Frens en collega-veldwachter Joosten uit Helenaveen van de geallieerden een spoedcursus in het onschadelijk maken van achtergebleven landmijnen. Omdat er op dat moment in Neerkant nog geen ruimploegen zijn, worden zij bij het vinden een landmijn onmiddellijk gewaarschuwd.

Op 6 april 1945 demonteert Frens met zijn collega een landmijn op een akker aan de Heitrak, tegenover de woning van Engel Cunnen. De landmijn is vermoedelijk verbonden aan een boobytrap waardoor deze ook bij de juiste manier van onschadelijk maken alsnog ontploft. Frens wordt in de explosie op slag gedood. Hij is 48 jaar geworden.

Zijn lichaam wordt bij Engel Cunnen in de gang gelegd en de volgende dag door Broer Cunnen naar het Sint-Vincentiushuis in het dorp gebracht. Hij wordt in Neerkant begraven op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

T verstappen zei op 24 december 2022

Hallo
Frens verstappen was mijn opa en ik heb al veel verhalen over hem gehoord verteld door zijn kinderen. Dit zijn dus mijn ooms en tantes.
Ik zou graag meer over hem te weten willen komen maar dat valt niet mee .mijn opa is en blijft toch een held voor mij en ik heb er veel respekt voor hetgeen hij voor anderen heeft gedaan .
Fijne feestdagen grt Toine Verstappen.

BHIC Hilde Jansma zei op 27 december 2022

Een held was hij zeker. Achtergebleven mijnen maakten veel slachtoffers, en hij deed er met gevaar voor eigen leven iets aan. Goed om te horen dat je zo trots op hem bent! En dat hij via verhalen binnen de familie toch voort is blijven leven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.