G.A. Trines (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerard Trines

1903 - 1940

Gerard wordt geboren op 2 september 1903 in Stratum bij Eindhoven. Hij is getrouwd met Frida Zwart, met wie hij zes kinderen heeft. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Gerard gemobiliseerd en als sergeant der infanterie ingezet voor de landsverdediging aan de Peel-Raamstelling.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en wordt de Peel-Raamstelling die eerste dag doorgebroken. Gerard krijgt bevel om zich met zijn onderdeel terug te trekken tot achter de Zuid-Willemsvaart bij Veghel. Op 11 mei raakt Gerard bij de oversteek bij sluis 4 door vijandelijk vuur zwaar gewond. Omdat zijn compagnie zich verder moet terugtrekken, wordt hij met andere gewonden en gesneuvelden achtergelaten. Later diezelfde dag wordt hij echter binnengebracht in het ziekenhuis van Huize Lidwina te Schijndel. Daar blijkt zijn toestand al zo slecht te zijn, dat hem direct bij aankomst de laatste sacramenten worden toebedeeld.

Twee dagen later, op 13 mei 1940, bezwijkt Gerard aan zijn verwondingen. Hij is 36 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.