Gerard wordt geboren op 28 mei 1921 in ’s-Hertogenbosch en woont in Nederlands-Indië. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. De Nederlandse kolonie is vanwege zijn geostrategische ligging en rijke oliebronnen een van de belangrijkste doelen geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Gerard als fuselier der infanterie ingezet bij de verdediging van de kolonie.
Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Op 1 maart 1942 zijn ze geland op de Javaanse noordkust en wijkt het hoofdkwartier van het KNIL uit naar Bandoeng in de binnenlanden. Gerard wordt dan met zijn onderdeel ingezet bij de verdediging van de Tjiater-stelling die samen met de noordelijker gelegen Soebang-stelling de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng verdedigt.
Aan de Tjiater-stelling komt het die eerste dagen van maart tot felle strijd om de Japanse opmars te stuiten, maar uiteindelijk weten ze door te breken. Op 8 maart wordt Bandoeng ingenomen en capituleert het KNIL.
De Japanners hadden bij de verovering van Java niet op zulke felle weerstand gerekend die hun opmars aanzienlijk heeft vertraagd. Ze reageren hun woede af door na de val van de stellingen ter plaatse nog eens zeventig militairen te fusilleren. Zij verdwijnen naamloos in een massagraf. Gerard is vermoedelijk een van hen. Hij komt ergens tussen 3 en 8 maart 1942 om het leven aan de Tjiater-stelling. Het valt echter ook niet uit te sluiten dat hij in de strijd is gesneuveld. Gerard is 20 jaar geworden. Zijn naam is vereeuwigd op het monument aan de slachtoffers van de Tjiater-stelling op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.
Reactie toevoegen