J. Verhoeven, 1 (bron: T. Verberne)

Jacobus Verhoeven

1916 - 1942

Jacobus wordt geboren op 7 juni 1916 in Helmond en woont in Deurne. Als stoker 1e klasse dient hij in de Koninklijke Marine aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Isaac Sweers. Het schip wordt in november 1942 ingezet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bezette Noord-Afrika.

Op 13 november, om kwart over zes in de ochtend, vuurt de Duitse onderzeeër U 431 twee torpedo’s af op het schip. De eerste raakt de volle olietank; de tweede slaat direct onder de brug en de officiersmess in. Het schip vliegt in brand waardoor ook de munitievoorraden aan boord exploderen. Binnen een uur zinkt de Isaac Sweers, 55 mijl ten noordwesten van Algiers. De overlevenden worden door de Britse bewapende trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered, maar van de 194 opvarenden zijn er 103 om het leven gekomen door verdrinking, of in de door de brandende olie ontstane vlammenzee. Onder hen bevindt zich stoker Jacobus, 26 jaar oud.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

Jacobus diende aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Isaac Sweers die in november 1942 werd ingezet bij de geallieerde invasie van Noord-Afrika.
Op 13 november 1942 om 6.15u, ongeveer 55 mijl ten noordwesten van Algiers, vuurde de Duitse onderzeeër U 431 twee torpedo’s af op het schip. De eerste raakte de volle olietank; de tweede sloeg direct onder de brug en de officiersmess in. Het schip vloog in brand waardoor de munitievoorraden aan boord explodeerden. Binnen een uur was de Isaac Sweers gezonken. De overlevenden werden door de Britse bewapende trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered, maar van de 194 opvarenden waren er 103 verdronken of omgekomen in het inferno. Onder hen bevond zich stoker Jacobus Verhoeven. Hij is 26 jaar geworden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.