J.W.A. Verhoeven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Verhoeven

1913 - 1942

Jan wordt geboren op 15 december 1913 in ’s-Hertogenbosch. Hij reist af naar Nederlands-Indië, waar hij als controleur wordt aangesteld bij het Binnenlands Bestuur, vermoedelijk op Borneo.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. De Nederlandse kolonie is vanwege zijn geostrategische ligging en rijke oliebronnen een van de belangrijkste doelen geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. De Japanners hebben tweeënhalve maand nodig om Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld, in de langlopende Slag om Borneo in te nemen. In het kader van de verovering van de haven en olievelden van Balikpapan aan de oostkust valt de Japanse landmacht ook Bandjermasin in het zuiden aan. Bij deze aanval stoten de Japanners tot diep in de binnenlanden door en ze nemen begin februari 1942 ook Barabai in.

Op 9 februari 1942 wordt Jan daar gedood door de plaatselijke bevolking, mogelijk omdat hij een vertegenwoordiger is van het Nederlandse, koloniale gezag. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.