J.W.C. Verhoeven (bron: W. Janssen)

Jan Verhoeven

1924 - 1945

Jan wordt geboren op 26 april 1924 in Roosendaal als vierde kind van Johannes Verhoeven en Johanna Suijkerbuijk. Hij groeit op in Leende met vijf broers en zeven zussen.

Na het einde van de Duitse bezetting in het zuiden wordt hij toegelaten tot de Binnenlandse Strijdkrachten en ingedeeld bij de stoottroepen van Commando Brabant. Zij trekken aan geallieerde zijde verder op, om ook het noorden van Nederland te bevrijden en in de pas bevrijde gebieden zijn ze actief voor de handhaving van de veiligheid en de openbare orde.

Op 22 maart 1945 is Jan samen met zijn broers Wim en Fried, een neef en enkele anderen in Sambeek aanwezig bij het onschadelijk maken van een mortiergranaat, als deze plotseling explodeert. Er vallen twee zwaargewonden en drie doden, onder wie Jan. Hij is 20 jaar geworden en wordt thuis in Leende begraven. Postuum is hem het Oorlogsherinneringskruis toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Annelies van Haarlem zei op 25 september 2021

Een oom van mij, maar 20 geworden en het lijkt soms of je van hem het meeste weet!

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 30 september 2021

Bedankt voor je reactie, Annelies! En heel mooi dat je oom in jullie (en onze) herinnering blijft. Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

Annelies Van Haarlem zei op 10 januari 2023

LEENDE - De nieuwe straat in Leende die wordt aangelegd als onderdeel van het centrumplan, wordt vernoemd naar een in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde stoottroeper uit Leenderstrijp.

Rob Burg 11-04-18, 14:48 Bron: ED

De straat, tussen Kerkstraat en Schoolstraat, krijgt de naam Jan Verhoevenstraat. Johannes Wilhelmus Verhoeven werd in 1924 in Roosendaal geboren en woonde lange tijd in Leenderstrijp. Hij werd maar twintig jaar; op 22 maart 1945 kwam de Leendenaar om het leven.

Samen met zijn broers Wim en Fried zat Verhoeven tijdens de oorlog ondergedoken. Toen het zuiden bevrijd was, meldde het drietal zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten om te worden ingedeeld bij het Engelse leger en de stoottroepen. Toen Jan Verhoeven bij Sambeek aan de Maas was ingekwartierd, sneuvelde hij toen een granaat ontplofte.

Vrachtwagen
Fried, die op dat moment vlakbij gelegerd was, heeft het stoffelijk overschot van zijn broer in een vrachtwagen mee naar Leende genomen. Hier is Verhoeven met militaire eer begraven.

Aan de Jan Verhoevenstraat -aan de achterzijde van het nieuwe mfa- verrijst een twintigtal woningen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 januari 2023

Wat mooi dat er in Leende een straat naar Jan is vernoemd, Annelies! Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.