G.W.J. van Rooij (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Gommarius van Rooij

1909 - 1940

Gommarius wordt geboren op 7 juli 1909 in Oudenbosch en woont in Tilburg, waar hij tot zijn diensttijd werkt als chauffeur. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Gommarius onder de wapenen geroepen en als korporaal ingedeeld bij het 1e Depotcompagnie Pontonniers in Dordrecht. Daar vormt hij onderdeel van de verdediging van Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. In de meidagen komt het vooral rond Dordrecht tot felle gevechten vanwege de daar aanwezige bruggen.

Op 12 mei 1940 sneuvelt Gommarius op de Bagijnhof, vlakbij het postkantoor, in de strijd tegen de Duitse invallers. Hij is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Dordrecht op de gemeentelijke begraafplaats Essenhof.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

eenheid: 1e Depotcompagnie Pontonniers
Begraven: Dordrecht abp "Essenhof" N / 2 / 8
Rooij van G.W.J. korporaal
Sneuvelde op de Bagijnhof, vlakbij het postkantoor. Nadere gegevens zijn niet bekend.
Bron: “Stichting Kennispunt Mei 1940 – A.M.A. Goossens”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.