H.H.J.J. Staal (bron: Oorlogsgravenstichting)

Harry Staal

1923 - 1945

Harry wordt geboren op 24 september 1923 in ’s-Hertogenbosch en volgt daar opleiding op de MTS. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze werkzaamheden voor de ondergrondse is niets bekend. Hij wordt op enig moment gearresteerd en afgevoerd naar de Duitse kampen. Uiteindelijk wordt hij in Buchenwald binnengebracht.

Daar wordt hij in het kader van Vernichtung durch Arbeit (‘vernietiging door arbeid’) onder opzettelijk slechte omstandigheden gedwongen tot extreem zware dwangarbeid. Hij staat bloot aan de meest uiteenlopende, sadistische mishandelingen en lijdt ondertussen gebrek aan vrijwel alles. Voedsel schiet schromelijk te kort, als het al eetbaar is. Medische zorg wordt niet gegeven en doordat de gevangenen met honderden tegelijk in barakken worden ondergebracht, waar normaal plaats is voor enkele tientallen, is er geen enkele vorm van hygiëne. Besmettelijke ziektes en onbehandelde wonden maken onder die omstandigheden talloze slachtoffers.

Ook voor Harry worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 17 februari 1945 in het kamp op 21-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.