J.A.E. Stabel (bron: Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen, Goirle)

Jan Stabel

1901 - 1943

Jan wordt geboren op 7 september 1901 in Turnhout en woont in Goirle. Hij heeft de Belgische nationaliteit. Jan is metaaldraaier en raakt in het voorjaar van 1942 betrokken bij een ontsnappingslijn voor verzetsmensen en ontsnapte krijgsgevangenen van Nederland naar Frankrijk. In augustus wordt hij echter gearresteerd en komt via de gevangenis in Assen en Kamp Amersfoort op 28 januari 1943 terecht in Kamp Vught.

Hij wordt veroordeeld tot Nacht und Nebel, wat betekent dat hij spoorloos moet verdwijnen, zonder dat zijn familie ooit nog te weten komt waar hij is en of hij nog leeft.

Jan wordt daarop via - opnieuw - Kamp Amersfoort op 10 juli 1943 gedeporteerd naar het Nacht und Nebel-kamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen en onderworpen aan Vernichtung durch Arbeit (‘vernietiging door arbeid’). In dit kader wordt hij – bij wijze van uitgesteld doodsvonnis – onder opzettelijk slechte omstandigheden gedwongen tot extreem zware dwangarbeid in een steengroeve, met als doel dat hij uiteindelijk dood neervalt. Jan staat ondertussen bloot aan de meest uiteenlopende, sadistische mishandelingen en lijdt gebrek aan vrijwel alles. Voedsel schiet schromelijk te kort, als het al eetbaar is. Medische zorg wordt niet gegeven en doordat de gevangenen met honderden tegelijk in barakken worden ondergebracht, waar normaal plaats is voor enkele tientallen, is er geen enkele vorm van hygiëne. Besmettelijke ziektes en onbehandelde wonden maken onder die omstandigheden talloze slachtoffers.

Jan wordt op 27 september 1943 geraakt door een grote steen, als in de steengroeve met dynamiet worden gewerkt. Hij overlijdt op slag, op 42-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.