J.A.E. Stabel (bron: Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen, Goirle)

Jan Stabel

1901 - 1943

Jan wordt geboren op 7 september 1901 in Turnhout en woont in Goirle. Hij is metaaldraaier en zet zich tijdens de Duitse bezetting in voor het verzet, hoewel over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse niets bekend is. Op enig moment wordt hij echter gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort.

Hij wordt veroordeeld tot Nacht und Nebel, wat betekent dat hij spoorloos moet verdwijnen, zonder dat zijn familie ooit nog te weten komt waar hij is en of hij nog leeft.

Jan wordt daarop gedeporteerd naar het Nacht und Nebel-kamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen en onderworpen aan Vernichtung durch Arbeit (‘vernietiging door arbeid’). In dit kader wordt hij – bij wijze van uitgesteld doodsvonnis – onder opzettelijk slechte omstandigheden gedwongen tot extreem zware dwangarbeid, met als doel dat hij uiteindelijk dood neervalt. Jan staat ondertussen bloot aan de meest uiteenlopende, sadistische mishandelingen en lijdt gebrek aan vrijwel alles. Voedsel schiet schromelijk te kort, als het al eetbaar is. Medische zorg wordt niet gegeven en doordat de gevangenen met honderden tegelijk in barakken worden ondergebracht, waar normaal plaats is voor enkele tientallen, is er geen enkele vorm van hygiëne. Besmettelijke ziektes en onbehandelde wonden maken onder die omstandigheden talloze slachtoffers.

Ook voor Jan worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 27 september 1943 in het kamp op 42-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.