Jan Stael

1912 - 1940

Jan wordt geboren op 4 juni 1912 in Nijmegen en woont in Uden, maar van hem is ook een adres in Amsterdam bekend.

Hij is van plan om priester te worden, maar vanwege de toenemende oorlogsdreiging wordt hij in het najaar van 1939 gemobiliseerd en als soldaat ingedeeld bij het 1-I-11 Regiment Infanterie. Zijn eenheid is gelegerd in Rotterdam als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen is Rotterdam, waar in de meidagen felle strijd wordt geleverd.

Vroeg in de ochtend van 13 mei wordt Jan met zijn eenheid uitgezonden om een verkenning uit te voeren langs de Parkkade richting Boompjes. Een groep infanteristen verkent de verkeersbrug op vijandelijke bezetting, maar ongemerkt zijn ze in de vuurlinie van de Duitsers gelopen. Het vuur wordt geopend en drie Nederlandse soldaten worden bij de oprit van de brug om het leven gebracht. Een van hen is Jan die aan de onderzijde van de brug dodelijk wordt getroffen.

Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.