H.J.M. van Genugten (bron: Tubantia)

Harry van Genugten

1912 - 1943

Harry wordt geboren op 18 september 1912 in Stratum, nu in Eindhoven. Hij werkt als mechanicus bij de Hazemeijer Signaalapparatenfabriek in Hengelo die militaire elektronische toepassingen maakt. De Koninklijke Marine is de initiatiefnemer geweest achter de oprichting van de fabriek om Nederlandse oorlogsschepen uit te rusten met radarsystemen. Tot dan toe waren de beste systemen van Duitse makelij, maar door de opgelegde beperkingen van het Verdrag van Versailles konden die niet langer in Duitsland zelf gemaakt worden. Dit wordt omzeild door de oprichting van een schaduwfirma in Den Haag die de productie op Nederlands grondgebied mogelijk maakt, in de fabriek te Hengelo. Duitse directie- en personeelsleden hebben daar bovendien een beslissende rol in het productieproces en na de Duitse inval in mei 1940 komt de fabriek, die de oorlogsdagen ongeschonden doorstaat, volledig in Duitse handen. Vanaf dat moment produceert de fabriek uitsluitend nog voor de Duitse strijdmachten.

Onder het Nederlandse personeel leeft grote weerzin tegen deze opgelegde productie voor Duitsland. Een aantal van hen vormt een verzetsgroep en bereidt een sabotageactie voor in oktober 1942. Samen met Herman Reef plaatst Harry een bom op de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal, de hoofdroute voor het vervoer van de apparatuur richting de Duitse grens. Op dinsdag 13 oktober wordt de bom echter ontdekt door een railwachter. Als vergelding laten de Duitsers op 16 oktober vijftien gijzelaars fusilleren in de bossen van Woudenberg. Twee van hen kwamen uit kamp Haaren; een uit het gijzelaarskamp in Sint-Michielsgestel, allemaal zijn ze afkomstig uit het gebied waar de aanslag was verijdeld. Ook koesterden al deze gijzelaars linkse sympathieën.

Een week later wordt ook de Hazemeijer-groep opgerold. De Sicherheitsdienst (SD) had hen al langer in het vizier, omdat ze ook achter de eerdere, geslaagde, treinaanslag van 23 augustus 1942 op het spoor Deventer-Apeldoorn zaten. Harry wordt naar kamp Haaren gebracht, waar hij van december 1942 tot augustus 1943 vast zit. Uiteindelijk wordt hij ter dood veroordeeld en naar Fort bij Rijnauwen in Bunnik gebracht. Daar wordt hij op 24 september 1943 gefusilleerd. Harry is 31 jaar geworden en laat een weduwe en een kind achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan van Weert zei op 1 september 2019

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.