Hendrik Minnema

1918 - 1945

Hendrik wordt geboren op 2 april 1918 in Helmond als zoon van Jasper Minnema en Gerarda Swinkels. Nog voor het einde van het jaar verhuist het gezin naar Den Haag, waar Hendrik de rest van zijn leven woonachtig is.

Na zijn schooltijd gaat Hendrik in militaire dienst bij het Regiment Jagers. Over zijn diensttijd in de meidagen van 1940 is niets bekend; eenheden Jagers en Grenadiers worden tijdens de Duitse inval ingezet bij de verdediging van de Vesting Holland, in Noord-Brabant en op de Grebbeberg. Na de capitulatie wordt ook Hendrik, al dan niet na krijgsgevangenschap, gedemobiliseerd en gaat werken als kantoorbediende.

Als de Duitse autoriteiten eind april 1943 alle oud-militairen oproepen om zich te melden voor krijgsgevangenschap, is dat de directe aanleiding voor de April-meistakingen. Net als veel andere oud-militairen is dat vermoedelijk voor Hendrik het moment om onder te duiken; hij komt namelijk niet voor in het krijgsgevangenregister te Amersfoort, waar hij zich had moeten melden. Waarschijnlijk is hij in oktober 1943 alsnog gevangengenomen.

Tot augustus 1944 bevindt hij zich in de Waterlookazerne te Amersfoort, om kort daarna afgevoerd te worden naar Stalag (Stammlager, ofwel hoofdkamp) IV-B te Mühlberg, vijftig kilometer ten noorden van Dresden. Vanuit dit kamp, een van de grootste krijgsgevangenkampen in Duitsland, wordt hij tewerkgesteld in de munitiefabriek van HASAG in Leipzig, waar zich een van de Arbeitskommandos (werkkampen) van Stalag IV-G te Oschatz bevindt. In februari 1945 komt het werk in de fabriek stil te liggen als gevolg van de geallieerde bombardementen, waar de gevangenen worden ingezet voor het ruimen van puin in de stad.

Op 6 april 1945 gaat opnieuw het luchtalarm af. Hendrik is dan met een groep Nederlandse krijgsgevangenen aan het werk bij station Bayerischer Bahnhof. Ze vluchten naar een schuilkelder, maar het gebouw boven hen wordt getroffen waardoor de kelder instort. De meeste mensen in de schuilkelder komen daarbij om het leven, onder wie ook Hendrik. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.