H.A. Moll (bron: G. Roozen)

Henri Moll

1922 - 1944

Henri wordt geboren op 28 mei 1922 in Soerabaja in Nederlands-Indië, als zoon van Jarich Moll en Meyntje Mulder. Terwijl zijn ouders in Soerabaja blijven, wordt Henri voor zijn scholing naar Nederland gezonden. Hij bezoekt de kostschool St. Louis in Oudenbosch en raakt daar bevriend met Jan Roozen. De vakantieperiodes zou Henri in Nederland bij Jans ouders in Eede in Zeeuws-Vlaanderen doorbrengen.

Tijdens de oorlogsjaren staat Henri in Eede ingeschreven en werkt als calculator. Samen met Jan duikt hij in Asten onder bij de familie Houben om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Henri en Jan raken via de kring van onderduikers betrokken bij het verzet en sluiten zich aan bij de sabotage- en knokploeg van Liessel bij Deurne. Henri neemt daar de schuilnaam ‘Harry’ aan.

Tijdens de Duitse bezetting bevindt zich in Liessel ‘Heitraks Goor’, een kamp van Nederlandsche Arbeidsdienst, een pro-Duitse werkverschaffingsorganisatie. In de zomer van 1944 wordt het kamp door de knokploeg van Liessel overvallen die daarbij ook enkele aanwezige NSB’ers gevangen nemen. Als de Duitsers onderzoek beginnen naar de gebeurtenissen, ontruimt de tijdig gewaarschuwde knokploeg het kamp.

Henri en Jan zijn niet van de ontruiming op de hoogte gebracht. Op 8 september 1944 keren ze per fiets terug naar Heitraks Goor, waar zich inmiddels Duitse militairen ophouden. Zij zien Henri vanwege zijn uiterlijk aan voor een Amerikaanse piloot of spion en schieten hem al fietsend meteen dood.

Volgens een andere lezing worden Henri en Jan dan allebei gevangengenomen en op het kampterrein vastgezet in een wachthuisje. Henri zou daarna zijn jas, waarin hij een revolver verborgen hield, hebben moeten afgeven. Als hij daarna vervolgens probeert te vluchten, wordt hij neergeschoten. Gewond liggend zou hij van korte afstand met twee kogels door het hoofd zijn doodgeschoten.

In elk geval wordt Jan gevangengenomen en na arrestatie afgevoerd naar de gevangenis in Venray. Hij wordt hardhandig ondervraagd en gemarteld, maar geeft geen namen prijs. In Nijmegen wordt hij vervolgens ter dood veroordeeld, maar op de dag dat het vonnis zou worden voltrokken, kan hij ontsnappen door de chaos en ravage van het bombardement op de stad, uitgevoerd in het kader van operatie Market Garden.

Henri is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Nationaal Ereveld Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Michaël Roozen zei op 15 september 2020

Ik ben een zoon van Jan ROOZEN die in dit verhaal genoemd is.

Thomas Roozen zei op 15 september 2020

Ik ben een kleinzoon van Jan Roozen. Ik heb mijn grootvader nooit mogen kennen maar dit verhaal maakt mij trots zijn naam te mogen dragen. Ontroerend verhaal.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 september 2020

Wat mooi, Michaël en Thomas, om van jullie beiden hier een reactie te mogen ontvangen. Het is inderdaad een heel indrukwekkend verhaal, zeker het gedeelte over zijn gevangenneming en ontsnapping. Wat moedig! Werd er thuis wel eens gepraat over wat hij allemaal meegemaakt heeft?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.