L.W.W.M. Moller (bron: Oorlogsgravenstichting)

mr. Lo Moller

1911 - 1940

Lo wordt geboren op 29 mei 1911 in Amsterdam als zoon van onderwijspionier Hendrik Möller en Alice Bourgonjon (bij Lo is de umlaut van zijn achternaam weggelaten). Hij brengt zijn jeugd in Tilburg door, waar hij vierde klas van het Sint-Odulphuslyceum bezoekt en actief is als voorzitter van Nos. Aansluitend studeert hij rechtsgeleerdheid aan de katholieke universiteit van Nijmegen, waarna hij zich meester mag noemen. Na zijn studie huwt hij Bernardina van Deene, met wie hij zich weer in Tilburg vestigt.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Lo als reserve eerste luitenant van de infanterie onder de wapenen geroepen en gelegerd bij vliegveld Valkenburg in Katwijk aan Zee, als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de hoofdmacht uit om verderop in Holland strategische punten in te nemen en de Nederlandse regering en militaire staf zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Parachutisten worden gedropt bij de vliegbases Ockenburg, Ypenburg en Valkenburg, allemaal rondom Den Haag gelegen. Bij Valkenburg breken op de eerste dag van de oorlog direct felle gevechten uit tussen de verdedigers en de Duitse militairen.

Lo sneuvelt bij de verdediging van de vliegbasis op de eerste oorlogsdag, als hij getroffen wordt door mitrailleurvuur op de Kleidam. Lo is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats Het Heike in Tilburg.

Lo is niet het enige verlies dat de familie te verdragen heeft. Voordat er een jaar om is, zijn ook Lo’s vader Hendrik en 26-jarige weduwe Bernardina overleden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jaap Pellen zei op 1 januari 2018

Het betreft Moller zonder umlaut. Zijn vader, Hendrik Moller liet de umlaut achterwege. Enerzijds omdat hij een voorkeur had voor fonetische taal, anderzijds vanwege de uitheemse klank!
Ik beschik over meer informatie over Lo Moller!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Beste Jaap,

Hartelijk dank voor de aanvullende opmerking. Ik ga het in ons bestand verwerken. We zijn zeker geïnteresseerd in aanvullende achtergrondinformatie over Lo Moller! U kunt daarvoor het inzendformulier gebruiken, maar eventueel kunt u mij ook rechtstreeks mailen via info@brabantsegesneuvelden.nl. We zien het graag tegemoet!

Met vriendelijke groet,
Frank van Doorn

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.