Willem Monté

1887 - 1940

Willem wordt geboren op 13 januari 1887 in ’s-Hertogenbosch en woont in Bergen op Zoom. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Willem onder de wapenen geroepen en als adjundant-onderofficier-administrateur ingedeeld bij de stafcompagnie van het 3e bataljon van het 27e regiment infanterie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Willem wordt afgemarcheerd naar Zeeland, waar hij wordt ingekwartierd in Serooskerke op Schouwen-Duiveland.

In deze dagen heerst grote verwarring en onzekerheid in Serooskerke door de aanwezigheid van grote aantallen Nederlandse militairen van verschillende onderdelen. Geruchten gaan dat Duitse parachutisten in Nederlands uniform actief waren om op grote schaal sabotage te plegen. Handelingen die als verdacht kunnen worden geïnterpreteerd, leiden dan ook vaak tot panische reacties.

In de nacht van 13 mei wordt Willem na het verlaten van zijn inkwartieringsadres onder onduidelijke omstandigheden op straat doodgeschoten door een oudere Nederlandse militair. Over de reden van het incident bestaan verschillende lezingen. Willem zou het bevel van de Nederlandse militair, een officier, hebben genegeerd ongewapend naar buiten te komen om zich te legitimeren. Volgens een andere lezing zou Willem door een Nederlandse patrouille zijn opgemerkt toen hij in het donker met een zaklantaarn over straat liep. Hij zou zich verdacht hebben gedragen en mogelijk naar de Duitsers hebben geseind.

Op verzoek van de familie is in 1940 een politie-onderzoek gestart, maar omdat de identiteit van de betrokken militairen niet meer kon worden vastgesteld, is het onderzoek gestaakt. Het proces-verbaal dat door de dienstdoende veldwachter was opgesteld, is verloren gegaan bij de inundatie van 1944-1945. Wat er die nacht dus precies is gebeurd, zal vermoedelijk niet meer duidelijk worden.

Willem is 53 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

moos raaijmakers zei op 2 januari 2018

Eenheid: St.-III-27 R.I.

Marianne Hoogh… zei op 19 februari 2023

Zijn zoon George Leendert Adriaan Monté zat diep in het verzet bij de verzetsgroep in Bergen op Zoom.
Hij heeft de oorlog in diverse kampen, flink ziek, overleefd.
Hij is onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis 1040-1945 en de Belgische Oorlogskruisen met de palmen en de zwaarden.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 februari 2023

Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling, Marianne. Wat mooi dat Willems zoon de strijd tegen de bezetter voort kon zetten en dat hij de oorlog overleefd heeft. 

Marianne de Hoogh zei op 21 februari 2023

Heel graag zou ik in contact willen komen met Jan van Weert. Is dit mogelijk. U mag mijn e mail aan hem doorgeven.
Met vriendelijke groet,
Marianne de Hoogh

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 22 februari 2023

Beste Marianne, hartelijk dank voor je reactie. Ik heb Jan van Weert net een mailtje gestuurd met jouw e-mailadres en het verzoek om met jou in contact te treden.

Beter via e-mail ! zei op 16 september 2023

Mijn opa !

Marianne de Ho… zei op 16 september 2023

Dan zou ik graag met U in contact treden Beter

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.