Jan Molhoek (bron: J. Molhoek)

Jan Molhoek

1916 - 1940

Jan wordt geboren op 13 januari 1916 in het Zeeuwse Schore en woont als student in Tilburg. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht, waar hij de rang van sergeant bij de infanterie bekleedt. In 1938 gaat hij met groot verlof, maar als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt hij opnieuw onder de wapenen geroepen. Als onderdeel van de mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van het 17e Regiment Infanterie wordt Jan begin mei 1940 gelegerd aan de Zuid-Willemsvaart bij Veghel.

Op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdeding binnen een paar dagen in. Bij Veghel vinden zware gevechten plaats en lijdt Jans bataljon veel verliezen. Op 12 mei marcheert Jan af richting Tilburg. Als ze in Moergestel op de Oisterwijksebaan zijn aangekomen, worden de voertuigen waarin ze worden vervoerd onder vuur genomen door Duitse jachtvliegtuigen. Bij deze aanval wordt Jan dodelijk getroffen en overlijdt ter plekke. Hij is 24 jaar geworden.

Jan wordt aanvankelijk thuis in Tilburg begraven op de protestantse begraafplaats Vredehof. In mei 2018 is hij bijgezet op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 20 januari 2018

Molhoek wordt dit jaar herbegraven op de erebegraafplaats Grebbenberg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.