Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Herman Suijs, Vlijmen 1911

Verzetsstrijders en gefusilleerden☨ Goirle, 27 november 1944
Roepnaam:Herman
Voornamen:Hermanus Johannes Maria
Achternaam:Suijs
Geboren:1911-08-28
Geboorteplaats:Vlijmen
Woonplaats:Vlijmen
Overleden:1944-11-27
Overlijdensplaats:Goirle, Noord-Brabant
Begraaf-/gedenkplaats:Vlijmen - Rooms-katholieke begraafplaats
Graflocatie:1e klasse
Familie:Echtgenote/verloofde: Petronella Johanna Maria Rabou (gehuwd)
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Kleermaker
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Friendly fire (per ongeluk aangezien voor Duitse infiltrant)

Biografie

Herman wordt geboren op 18 augustus 1911 in Vlijmen als derde van de vier volwassen geworden kinderen van Jan Suijs en Johanna Broeren. Net als zijn vader is Herman werkzaam als kleermaker. In 1941 trouwt hij met Nel Rabou met wie hij een gedeelte van zijn ouderlijk huis in de Akkerstraat bewoont. Herman en Nel krijgen twee kinderen.
Hermans ouders overlijden relatief vroeg; zijn moeder is in 1934 overleden op 57-jarige leeftijd terwijl zijn vader in 1942 zou overlijden op 66-jarige leeftijd.
Tijdens de Duitse bezetting zijn Hermans zussen Cis en Dré aangesloten bij een organisatie die vervalste persoonsbewijzen maken voor mensen die aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland willen ontkomen. Er wordt afgesproken dat Herman, die als enige getrouwd is en wiens vrouw dan zwanger is, niet bij het actieve verzet wordt betrokken. Tijdens de april-meistakingen van 1943 wordt Herman echter op verdenking van opruiing alsnog voor enige tijd vastgehouden op het gemeentehuis van Vlijmen, maar door zijn twee vrienden in het verzet, Klompenhouwer en Verbunt met succes vrijgepleit bij burgemeester Jacobs. Daarna duikt Herman met zijn gezin voor enige tijd onder in Cromvoirt, waar de familie een tot vakantiehuisje omgebouwde bus heeft staan dat als onderduikadres kan worden gebruikt. Via zijn connecties bij het verzet komt Herman aan een vervalste Philips-legitimatie waarmee hij vrijgesteld blijft van de Arbeitseinsatz. Op 2 maart 1944 wordt Hermans zus Cis door de Duitsers gearresteerd wegens haar betrokkenheid bij het verzet. Via ’s-Hertogenbosch en de SD-Gefängnis te Haaren wordt ze uiteindelijk gedeporteerd naar Duitsland, waar ze tot haar bevrijding in 1945 dwangarbeid verricht in het AGFA-kommando van concentratiekamp Dachau.
In het najaar van 1944 sluit Herman zich aan bij de Ordedienst (OD) die zich ten doel stelt om na verdrijving van de Duitsers de openbare orde in Nederland te handhaven en zo de overgang naar een normale samenleving mogelijk te maken. Hiertoe worden strategische gebouwen en bruggen bewaakt, collaborateurs gearresteerd en gevangengezet en de geallieerde legers op alle mogelijke manieren gesteund bij de verdere oorlogsinspanningen.
Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, verleent ook Herman hulp aan de geallieerden, door als chauffeur op te treden voor een Britse officier. Duitse infiltranten steken ondertussen in kleine groepjes de Maas over om in het zuiden onrust te zaaien en sabotage te plegen, met als gevolg dat de geallieerde troepen soms de verkeerde personen voor de vijand aanzien.
Op 26 november 1944 rijdt Herman in een gevorderde wagen met een lading serviesgoed van het onderkomen van de OD naar Vlijmen. Het is dan na spertijd. Herman passeert een Engelse patrouille en mist mogelijk een sommatie om te stoppen, waarna de Engelsen een nieuwe infiltratie vrezen en onmiddellijk het vuur openen op de wagen. Herman raakt ernstig gewond nadat een kogel hem in een zijn long heeft geraakt. Hij wordt onmiddellijk naar het militair hospitaal in Goirle vervoerd, omdat alleen daar de middelen voorhanden zijn die Hermans leven nog kunnen redden. Hij wordt de volgende dag, 27 november, nog geopereerd, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij bezwijkt later diezelfde dag aan zijn verwondingen. Herman is 33 jaar geworden en wordt thuis in Vlijmen begraven.
Herman is onderweg mogelijk ook beroofd; tijdens vervoer naar Goirle is zijn gouden horloge namelijk zoekgeraakt.

Bronnen en verwijzingen:

  • B. Meijs
  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • H. Suijs
  • Oorlogsgravenstichting
Vertel ons meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten