M.J. Suijs (bron: Oorlogsgravenstichting)

Tini Suijs

1923 - 1945

Tini wordt geboren op 30 oktober 1923 in Dongen als oudste van de negen kinderen van Martinus Suijs en Antonia van Rooij. Hij werkt als schilder en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet, hoewel over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse niets bekend is. Mogelijk bestaat zijn verzet uit onttrekking aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Na verraad wordt hij gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland, waar hij wordt binnengebracht in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Tini daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort, zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Uiteindelijk worden ook voor Tini de ontberingen te veel. Hij bezwijkt op 16 maart 1945 in Neuengamme aan uitputting, ondervoeding en mishandeling. Tini is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ed Dam zei op 7 augustus 2020

Uit nalatenschap beschik ik over het bidprentje van Tini Suijs.
Deze wil ik die beschikbaar stellen voor uw archief.
Graag het adres waar ik het document naar toe kan sturen.
Met vriendelijke groet,
Ed Dam - Zevenbergen

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 augustus 2020

Beste Ed, heel erg bedankt voor je vriendelijke aanbod. U mag de scan sturen naar info@bhic.nl. Wij beheren als archiefinstelling zelf geen bidprentjes, maar met de informatie die op de scan staat kunnen we wellicht nog een aanvulling bij ons verhaal over Tini maken. Nogmaals dank.

Francoise van Gils zei op 6 juni 2021

Dit is mijn oom die ik nooit gekend heb maar waar mijn moeder toch geregeld over sprak. Hij heeft in zijn zeer korte leven een belangrijke rol gespeeld in mijn moeders leven. Het raakt mij om te lezen hoe het hem vergaan is. Ook voor mijn oma en opa.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 juni 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Francoise. Ik kan me voorstellen dat dit verhaal je raakt; wat een verdriet moet het lot van je oom hebben veroorzaakt in de levens van je opa, oma en moeder. Mooi om te horen dat je moeder toch geregeld over hem sprak en dat op die manier de herinnering aan je oom levend is gehouden. Heeft ze misschien weleens wat verteld over de dingen die hij deed voor het verzet?

Francoise van Gils zei op 17 juli 2024

Beste Lisette,
Mijn excuus voor de hele late reactie.
Mijn moeder is eind 2015 overleden maar ik heb voordat mijn vader overleed nog met hem hierover gesproken. Wat Tini precies in het verzet deed is mij niet bekent maar wel weet ik hoe hij opgepakt is.
Tini zat ondergedoken omdat hij niet naar een werkkamp gestuurd wilde worden. Op een dag was er iets te vieren bij zijn ouderlijk huis (verjaardag/trouwdag ,weten niet zeker wat er te vieren was) maar hij besloot toch naar huis te gaan die dag. Onderweg kwam hij een “vriend” tegen van voor de oorlog. De vader van deze “vriend” was een collaborateur en die heeft er voor gezorgd dat ze Tini thuis gingen op pakken. Hij heeft nog geprobeerd te vluchten via de achtertuin en zich te verbergen in of achter een prieel van de buren. Helaas is hij opgepakt en naar Vught gestuurd. Mijn opa, de vader van Tini ging iedere dag van Dongen naar Vught toe om hem eten te brengen. Vervolgens is hij op transport gezet naar Duitsland waar hij aan het werk gezet werd. Door honger, uitputting en vervuiling is hij helaas bezweken net voor het einde van de oorlog. Dit raakt mij natuurlijk maar eigenlijk raakt mij alle oorlogsslachtoffers, toen en nu ! Uiteindelijk zijn er altijd alleen maar verliezers. Er is trouwens nog één broer in leven die ik ook nog wel eens kan vragen wat hij nog weet. Deze broer is wel na de oorlog geboren maar wellicht heeft hij nog informatie. Mocht dit zo zijn laat ik dat u weten.
Met vriendelijke groeten, Francoise van Gils

Francoise van Gils zei op 17 juli 2024

Even nog in mijn aantekeningen gekeken en zag ook nog dat Tini ondergedoken zat bij een boer in Moergestel. En toen hij in Vught zat heeft hij een kans gehad om samen met iemand op een motor in Duitse kleding te vluchten maar dit heeft hij niet aangedurfd. Dit is overigens wel gelukt.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 17 juli 2024

Dank Francoise, voor deze informatie over de manier waarop het oppakken van Tini gegaan is. Wat verschrikkelijk om te lezen dat hij door een 'vriend' verraden is. Mocht je oom nog wat meer over hem en zijn verzetsdaden kunnen vertellen, dan horen we dat zeker graag van je.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.