L.E.W. den Hartog (bron: C. Paradies)

ir. Leendert den Hartog

1910 - 1942

Leendert wordt geboren op 11 februari 1910 in Ginneken. Na zijn studie vertrekt hij als ingenieur naar Nederlands-Indië en vestigt zich daar in de havenstad Balikpapan op Borneo. Als reservist meldt zich eind jaren dertig voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij de rang van luitenant bekleedt. Nadat de Japanners de Nederlandse oorlogsverklaring van 8 december 1941 hebben aangegrepen om Nederlands-Indië aan te vallen, wordt Leendert ingezet bij de verdediging van Sumatra. Het KNIL capituleert op 8 maart 1942 op Java, maar de snelheid van de invasie dwingt de Japanners om prioriteit te geven aan de inname van de meest strategische punten in de immense archipel. Als gevolg daarvan hebben de Japanners daarna nog maanden nodig om ook de afgelegen eilanden en meest geïsoleerde gebieden op de grotere eilanden in hun grip te krijgen. In het noorden van Sumatra is zelfs sprake van een actieve verzetshaard van KNIL-militairen die besluiten door te vechten. Generaal Hein ter Poorten, legercommandant van het KNIL en ondertekenaar van de capitulatie, heeft zelf opdracht gegeven aan de militairen om de uitgevaardigde capitulatie te negeren. Leendert, dan in Noord-Sumatra, behoort tot de militairen die hieraan gehoor geven.

Eind maart komen de KNIL-militairen in Noord-Sumatra in contact met de Japanse strijdmacht. Bij die gevechten wordt Leendert uiteindelijk samen met kapitein F. Steinhorst van de marechaussee te voet krijgsgevangen genomen. Op 31 maart 1942 worden ze in Penanggalan in Atjeh geëxecuteerd. Leendert is 32 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats ergens in het noorden van Sumatra.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.