J.C. Hartman (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Jan Hartman

1917 - 1944

Jan wordt geboren op 2 november 1917 in ’s-Hertogenbosch. Eind jaren dertig tekent hij voor dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Daar wordt hij als brigadier (Europees korporaal) ingedeeld bij de artillerie. Als de Japanners de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan van 8 december 1941 aangrijpen als aanleiding om Nederlands-Indië binnen te vallen, wordt Jan ingezet bij de verdediging van de kolonie. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Jan krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Op 8 juni 1944 wordt Jan samen met ruim 200 Nederlandse en 1070 Britse krijgsgevangenen naar Singapore afgevoerd. Daar worden ze ingescheept op het vrachtschip de Hofuku Maru, dat op 4 juli in konvooi richting Japan vertrekt. Op 21 september, als het schip de haven van Manila heeft verlaten, wordt het konvooi van de Hofuku Maru aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers. Twee voltreffers brengen het schip binnen twee minuten tot zinken. Jan is een van de 1050 opvarenden die bij de scheepsramp om het leven komen. Hij is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.