Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Karel van Hartingsvelt, Werkendam 1922

Ramp in de Lübecker Bocht☨ a/b SS Cap Arcona, 3 mei 1945
Roepnaam:Karel
Voornamen:Karel Johannes
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Hartingsvelt
Geboren:1922-01-07
Geboorteplaats:Werkendam
Woonplaats:Werkendam
Overleden:1945-05-03
Overlijdensplaats:a/b SS Cap Arcona, Sleeswijk-Holstein, Duitsland
Begraaf-/gedenkplaats:zeemansgraf
Graflocatie:Gedenkboek 34
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Radiomonteur
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Omgekomen bij ramp Cap Arcona

Biografie

Tijdens de razzia van dinsdag 16 mei 1944 in de Biesbosch wordt ook onderduiker Karel van Hartingsvelt opgepakt. Hij is waarschijnlijk ondergedoken om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen en een actieve verzetsman. Karel is de enige zoon van een onderwijzer op de Rehobothschool in Werkendam. Als de Duitsers de Biesbosch intrekken met overvalwagens heeft Karel zich met twee anderen in een koolzaadveld verborgen. Na verloop van tijd komt er een arbeider die vertelt dat de Duitsers weg zijn. De onderduikers keren terug naar hun arkje in de griend, maar lopen vijf Duitsers tegen het lijf. Karel wordt direct opgepakt. Samen met nog een onderduiker wordt hij in een bootje gezet en naar Werkendam gebracht. De ark wordt in de fik gestoken. Eenmaal in Werkendam wordt Karel in een vrachtwagen met twee bewakers geduwd. Met de pont van Sleeuwijk gaat de route naar Sliedrecht. Via de Heemraadsingel in Rotterdam (Sicherheidsdienst) komt Karel in Kamp Amersfoort terecht. Daar ontmoet hij Johan Baggerman uit Werkendam. Hij vraagt Johan een brief het kamp uit te smokkelen voor zijn ouders. Johan weigert uit vrees voor de gevolgen. Karel wordt gedeporteerd naar Duitsland en komt 3 mei 1945 om het leven tijdens een gevangenentransport in de Lubecker Bocht in de Oostzee als zijn schip ‘Cap Arcona’ door Engelse gevechtsvliegtuigen wordt aangevallen.
Zijn ouders ontvangen het bericht van zijn dood op 6 september 1945. In de Sirene van 8 oktober 1945 is het volgende bericht opgetekend: “De betrokken familie alhier ontving het ontroerende bericht dat haar eenige zoon Karel van Hartingsvelt op 23-jarigen leeftijd het leven verloren heeft op een door de Duitsers in brand geschoten schip in de bocht van Lübeck. In den ondergrondschen strijd nam hij een groote plaats in.”

Mede-onderduiker Evertse schrijft een In Memoriam van Karel van Hartingsvelt.
“Karel, ik zie je nog op die schuit in een der polders in den Biesbosch het middageten klaarmaken voor je acht mede-onderduikers. Met primitieve middelen bereidde je een maaltijd, dat zoo lekker was, dat de complimenten niet van de lucht waren.”
Even verderop in het In Memoriam: “Volkomen onschuldig aan de distributieoverval werd je door ongelukkige omstandigheden voor een terrorist aangezien. Je wenschte geen namen te noemen, ofschoon je alles wist. Je nam alle schuld op je en al het lijden op je om anderen te sparen. Karel, ik dank je ook namens allen, voor je moed, voor je onverzettelijke wil om niet te spreken.”
Tot besluit schrijft Everse: “Na een afschuwelijke dood rust je lichaam ergens in een groote zee bij duizenden medestrijders van verschillende landen, maar die allen bezield waren van diezelfde geest alles te willen geven, om de wereld de vrijheid weder te schenken. God nam je tot Zich. Wij moeten het aanvaarden.”

Bron: Brabantse Merwedegijzelaars – De razzia van 16 mei 1944 (uitgave: Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.)

Vertel ons meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten