J.C. Tops (bron: Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, Zeelst)

Jac. Tops

1926 - 1945

Jac. wordt geboren op 12 mei 1926 in Veldhoven en woont in Zeelst. Als timmerman wordt hij tijdens de onder andere aan het werk gezet op het Duitse militaire kamp bij vliegveld Welschap. Hij maakt deel uit van de verzetsgroep van Peter Zuid, de alias van Jan Borghouts. Jac. is door zijn werk in staat om inlichtingen door te geven over het vliegveld en de bunker die daar gebouwd wordt. Daarnaast is hij aangesloten bij de knokploeg van Peter Zuid en betrokken bij verschillende sabotageacties.

In 1944 wordt Jac. opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar Jac. weigert daar gehoor aan te geven en duikt onder in het buitengebied van Oirschot, in de boerderij op adres Polsdonken 2, waar onder andere ook Martien Schoenmakers zich schuilhoudt. Hier is ook een Engelse parachutist opgevangen die bij de boerderij was neergekomen en wordt verborgen voor de Duiters.

In de nacht van 28 op 29 augustus 1944 worden Jac., Martien en enkele andere onderduikers opgepakt door Duitsers die op jacht zijn naar verzetsstrijders. Hij wordt vastgezet in kamp Amersfoort en vervolgens naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Jac. maakt daar lange dagen van extreem zwaar werk in de baksteenfabrieken en kleiputten, terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. Mogelijk is hij vanuit de buitenkampen ook ingezet bij de aanleg van de Friesenwall, een geplande (en uiteindelijk mislukte) fortificatie langs de Duitse kust die een eventuele geallieerde invasie vanaf de Noordzee moest afslaan. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar zelfs nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, met meerderen op een enkele, smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort, zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Jac. maakt de bevrijding en het einde van de oorlog in Europa nog mee, maar ernstig verzwakt als hij dan is, komt de bevrijding voor hem te laat. Hij deelt dit lot met tienduizenden andere gevangenen, die kort na hun bevrijding alsnog zouden bezwijken aan de geleden ontberingen. Op 24 juli 1945 overlijdt Jac. in Eersel, 19 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jack Tops zei op 11 september 2019

Ik ben vernoemd naar jac de jongste broer van mijn vader Harrie Tops. Mijn vader heeft in de oorlog in Duitsland gewerkt
De laatste jaren kom ik steeds meer te weten over mijn oom Jac die kort ba de oorlog is overleden.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Hallo Jack, bedankt voor uw bericht. Ja, het is goed om te zien hoe de laatste jaren de interesse in de oorlogservaringen van overlevenden is toegenomen. Ondanks dat degenen die het mee hebben gemaakt er zelf vaak niet over wilden praten.

Annie Smits-Erven zei op 4 maart 2024

Graag zou ik wat meer gegevens hebben over Jack Tops. Die is nl. samen met Martien Schoenmakers uit Oirschot opgepakt. Op die dag is ook mijn vader H Erven mee genomen naar Eindhoven en later weer vrij gelaten. Mijn broer Henk is op 5 november in Tilburg omgekomen door een landmijn o.i.d. Daarover gaan we een boekwerkje samenstellen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 maart 2024

Beste Annie, wat mooi dat jullie een boek gaan maken over je broer Henk. Wij hebben op onze website een klein levensverhaal van Jac.Tops, maar hopelijk kan zijn neef Jack Tops, die hier ook gereageerd heeft, je meer over hem vertellen. Mocht het nodig zijn dat wij jullie met elkaar in contact moeten brengen achter de schermen, dan doen we dat graag.

Annie Smits-Erven zei op 4 maart 2024

Graag zou ik in contact komen met Jack Tops om meer te weten te komen over zijn oom Jack Tops.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 maart 2024

Bedankt voor je reactie, Annie. We zullen jouw mailadres aan Jack Tops doorgeven, zodat hij contact met je op kan nemen. 

Jack Tops zei op 22 oktober 2024

Ik heb diverse personen gesproken over mijn oom Jac. Hij was timmerman en werkte gedurende oorlog o.a op het Peter Zuidkamp in Zeelst en vliegveld Welschap in Zeelst. Hij maakte deeluit van de verzetsgroep van Peter Zuid. De naam voor de echte leider van de verzetsgroep was Jan Borghouts ook wel Peter zuid genoemd.Hij was later staatssecretaris. Jac gaf informatie door over vliegveld Welschap en de bouw van de bunker Vila s op het huidige Peter Zuidkamp in Veldhoven. Ook was hij betrokken als verzetsstrijder bij de knokploegen van Peter Zuid en bij diverse sabotage daden. Toen hij als 19 jarige in 1944 opgeroepen werd om in Duitsland te gaan werken dook hij onder. Zijn onderduikadres was in een boerderij aan de Polsdonken 2 in Oirschot. Daar dook hij onder met onder andere Martien Schoenmakers uit Oirschot. Op dit adres verbleef ook een Engelse parachutist die ter hoogte van de boerderij was neergekomen en zich moest verstoppen voor de Duitsers. Jac werd 10 dagen voor de bevrijding van Oirschot samen met Martien Schoenmakers opgepakt en naar Duitsland getransporteerd,via concentratiekamp Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg in Duitsland. Daar moest hij onder erbarmelijke omstandigheden nog werken. Na het einde van de oorlog kwam hij sterk verzwakt terug naar Nederland en werd opgehaald in Apeldoorn door mijn vader en oudste broer van Jac, Harrie Tops. Op 24 juli 1945 stierf Jac sterk verzwakt in Eersel. Mijn vader Harrie Tops werkte ook naar Duitsland in de Mauser fabriek in Oberendorf. Ondanks dat hij op het einde van de oorlog ook nog kort in een concentratiekamp zat wist hij daar uit te komen en kwam gelukkig gezond terug. Korte tijd later overleed zijn jongste broer Jac als gevolg van de oorlog.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 oktober 2024

Dag Jack, hartelijk dank voor de uitgebreide reactie! Heel bijzonder dat er nog zoveel bekend is over de lotgevallen van je oom. We hebben de nieuwe informatie inmiddels verwerkt in zijn verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.