J.C. Tops (bron: Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, Zeelst)

Jac. Tops

1926 - 1945

Jac. wordt geboren op 12 mei 1926 in Veldhoven en woont in Zeelst. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar Jac. weigert daar gehoor aan te geven en duikt onder op een boerderij in Oirschot.

In de nacht van 28 op 29 augustus 1944 houden de Duitsers daar een razzia op een aantal boerderijen. Ze zoeken naar verzetsstrijders. Jac. wordt dan samen met Martien Schoenmakers uit Oirschot en enkele andere onderduikers gearresteerd.

Het is niet bekend welke lijdensweg Jac. daarna heeft afgelegd, maar vermoedelijk is hij net als Martien vastgezet in kamp Amersfoort en vervolgens naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Jac. maakt in de kampen lange dagen van extreem zwaar werk in de baksteenfabrieken en kleiputten, terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. Mogelijk is hij vanuit de buitenkampen ook ingezet bij de aanleg van de Friesenwall, een geplande (en uiteindelijk mislukte) fortificatie langs de Duitse kust die een eventuele geallieerde invasie vanaf de Noordzee moest afslaan. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort, zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Jac. maakt de bevrijding en het einde van de oorlog in Europa nog mee, maar ernstig verzwakt als hij dan is, komt de bevrijding voor hem te laat. Hij deelt dit lot met tienduizenden andere gevangenen, die kort na hun bevrijding alsnog zouden bezwijken aan de geleden ontberingen van de kampen. Op 24 juli 1945 overlijdt Jac. in Eersel, 19 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jack Tops zei op 11 september 2019

Ik ben vernoemd naar jac de jongste broer van mijn vader Harrie Tops. Mijn vader heeft in de oorlog in Duitsland gewerkt
De laatste jaren kom ik steeds meer te weten over mijn oom Jac die kort ba de oorlog is overleden.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Hallo Jack, bedankt voor uw bericht. Ja, het is goed om te zien hoe de laatste jaren de interesse in de oorlogservaringen van overlevenden is toegenomen. Ondanks dat degenen die het mee hebben gemaakt er zelf vaak niet over wilden praten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.