Jacobus Aerts

1905 - 1943

Jacobus wordt geboren op 3 maart 1905 in Ginneken. Hij woont in Nederlands-Indië, waar hij zich heeft aangesloten bij de Landstorm. Dit KNIL-hulpkorps is samengesteld uit mannen die te oud zijn voor de reguliere dienst, maar in noodgevallen nog wel opgeroepen kunnen worden voor territoriale verdediging.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jacobus als soldaat van de Landstorm ingelijfd bij het KNIL en ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL, slecht voorbereid en uitgerust en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog heftige tegenstand, maar is niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot overgave. Ook Jacobus wordt rond deze tijd samen met duizenden andere Nederlandse militairen krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen.

Hij komt uiteindelijk terecht in kamp Liang op Ambon, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van een vliegveld. Bij het zware, uitputtende werk worden de gevangenen aan mensonterende behandeling onderworpen. Onderdak, voeding en medische zorg schieten schromelijk tekort, met als gevolg dat de gevangenen snel verzwakken, met ernstige ongelukken of afranselingen door de bewakers als gevolg. Als gevolg hiervan bezwijken over de jaren vele duizenden krijgsgevangenen en geïnterneerde burgers in de Japanse kampen.

Ook voor Jacobus worden de ontberingen te veel. Op 9 december 1943 bezwijkt hij aan de geleden ontberingen op 38-jarige leeftijd. Jacobus vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats van Ambon.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.