J.F.M. van Boeckel (bron: Mogromo.com)

Jan van Boeckel

1923 - 1945

Jan wordt op 11 februari 1923 geboren in Breda en woont in Haarlem. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Nederlandse Arbeidsdienst, een institutie dat de Duitsers gebruiken om de Nederlandse jeugd te indoctrineren. Nadat hij weigert de Hitlergroet te brengen, besluit hij niet meer terug te keren van verlof en duikt onder. Via verschillende onderduikadressen komt hij in België terecht, waar hij door de Gestapo wordt gearresteerd en in de citadelgevangenis van Luik wordt vastgezet. Daar wordt hem de Nacht und Nebel-status toegekend, wat betekent dat Jan spoorloos zou moeten verdwijnen. Zijn familie in Nederland mag niet weten waar hij is en of hij nog leeft. Jan komt uiteindelijk terecht in concentratiekamp Flossenbürg, waar hij op 22-jarige leeftijd bezwijkt aan de gevolgen van mishandeling, ondervoeding en uitputting van het werk in de steengroeves.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.