J.F. de Jong (bron: BHIC)

Johannes de Jong

1926 - 1944

Johannes wordt geboren op 20 oktober 1926 in Dongen. Als lid van het gewapende verzet tijdens de Duitse bezetting kan hij zich in de loop van september of oktober 1944, de maanden waarin zuidelijk Nederland wordt bevrijd, aansluiten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Samen met plaatsgenoot Petrus Houben wordt hij aangesteld als bewaker van de vuilstort aan de Oude Baan in Dongen, waar munitieresten zijn gestort. Deze zijn afgevoerd na de dodelijke explosie van 23 oktober 1944 op boerderij Haagh in de Dongense Vennen, toen een Duits munitiedepot ontplofte. Tussen het gestorte afval bevinden zich echter nog granaten en mijnen die op scherp liggen.

Op 2 december 1944 explodeert een deel van deze overgebleven munitie op de vuilstort. De beide bewakers komen bij dit ongeluk om het leven. Johannes is 18 jaar geworden; Petrus 21 jaar. Na de oorlog zijn ze begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Mark de Weerd zei op 12 april 2018

Johannes de Jong en Petrus Houben zijn beiden om het leven gekomen bij de ontploffing van munitieresten die gestort waren op de vuilstort aan de Oude Baan te Dongen. Zij waren daar aangesteld door het verzet als bewaking.
De munitieresten kwamen van een eerder munitieontploffing aan de Vennen bij de boerderij van Haagh.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 april 2018

Bedankt voor de aanvullende informatie, Mark! We gaan het verwerken in onze gegevens.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.