Johannes wordt geboren op 29 mei 1913 in ’s-Hertogenbosch. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt hij opgeroepen voor de dienstplicht.
Als soldaat en motorordonnans wordt hij ingedeeld bij de staf van het 30e Regiment Infanterie. Begin mei 1940 wordt zijn eenheid gelegerd aan de Peeldivisie, waar deze het vak tussen Helmond en Nederweert langs de Zuid-Willemsvaart bewaakt.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en breekt die eerste dag van de oorlog door de voorste verdedigingslinie langs de Maas heen. De volgende dag komt de eerste Duitse verkenningsgroep tussen Asten en Someren aan bij de verkeersbrug met sluis over de Zuid-Willemsvaart en opent het vuur op de Nederlandse verdedigers. In de middag slagen de Duitsers in door te breken en de Nederlandse soldaten tot terugtocht te dwingen.
Johannes sneuvelt die dag, 11 mei 1940, in Someren aan de tegenwoordige Beuvenlaan bij de Lieropsche Heide. Eerder is hij daar ook voor het laatst in leven gezien terwijl hij op een Duits vliegtuig schoot. Johannes is 26 jaar geworden en wordt thuis in ’s-Hertogenbosch op Orthen begraven.
Reacties
Eenheid: Staf-30 R.I.
http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=teuling-j-a-den
Johannes den Teuling werd op 4 oktober 1933 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1933 bij het Regiment Wielrijders en bij de organisatie daarvan op 1 maart 1939 werd hij geplaatste bij het 1e Regiment Wielrijders. Op 22 juni 1939 werd hij onder de wapenen geroepen (B.O.U.V. = Bijzondere Oproep Uitwendige Veiligheid) voor de grensbewaking, die op 29 augustus 1939 overging in de Algemene Mobilisatie.
Hij was ongehuwd en had twee broers die beiden eveneens ongehuwd zijn gestorven.
Tijdens de vijfdaagse oorlog van mei 1940 was hij als Wielrijder-(motor)ordonnans gedetacheerd bij de Staf van het Dertigste Regiment Infanterie (St-30RI).
Na zijn overlijden werd hij begraven op de R.K. begraafplaats te Someren-Dorp en op 21-10-1971 herbegraven op de R.K. begraafplaats te Orthen, Erehof nr. 7
Posthuum werd aan hem het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' verleend (d.d. 6-11-1948).
Zijn naam staat vermeld op het Gedenkmonument voor de gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.
Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995.
Reactie toevoegen