Johannes Louwinger

1918 - 1940

Johannes wordt geboren op 24 november 1918 in Tilburg. Vanwege de toenemende oorlogsdreiging voor Nederland wordt Johannes in augustus 1939 als dienstplichtige opgeroepen en ingedeeld bij de depottroepen van de infanterie. Met zijn onderdeel wordt hij ingezet voor de verdediging van vliegveld Ypenburg in Rijswijk.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de oprukkende troepenmacht uit om met luchtlandingstroepen strategische punten verderop in Holland in te nemen en zo de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen is vliegveld Ypenburg dat het toneel wordt van felle gevechten tussen de gelande Duitse parachutisten en de Nederlandse verdedigers. Johannes sneuvelt bij deze gevechten op de eerste dag van de oorlog, op 21-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het militair erehof van de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag, waar ook de andere gesneuvelde verdedigers van de Residentie zijn bijgezet.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.