Johannes Roels

1914 - 1944

Johannes wordt geboren op 22 september 1914 in Breda en is eind jaren dertig in Rotterdam werkzaam als directeur van N.V. Rotterdamsche Manufacturenhandels Maatschappij ‘Het Lingeriehuis’. Ten tijde van de Duitse bezetting zet hij zich in voor het verzet als toegewijd hulpverlener aan onderduikers. Op enig moment komen de Duitsers achter zijn ondergrondse activiteiten en arresteren hem. Johannes wordt daarop vastgezet in kamp Vught.

Wegens het naderen van de geallieerde strijdmacht gaat de SS op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) over tot evacuatie van het kamp. Johannes wordt met de mannelijke gevangenen afgevoerd naar Sachsenhausen bij Oranienburg, ten noorden van Berlijn. Ruim een maand later volgt transport naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij op 16 oktober wordt binnengebracht.

Als dwangarbeider wordt Johannes aan het werk gezet in het buitenkamp in het stadsdeel Hamburg-Hammerbrook, ondergebracht in een verlaten fabriekscomplex aan de Spaldingstrasse. Dit is een van de weinige gebouwen die het grote brandbombardement hebben doorstaan.

Ruim een jaar eerder, in de nacht van 27 op 28 juli 1943, had Operatie Gomorra plaatsgevonden; de Britse luchtmacht wierp ruim 9000 ton aan brisant- en brandbommen op Hamburg. In de vuurstorm vonden 42.000 mensen de dood en werd de stad voor meer dan de helft weggevaagd. Omdat de meeste Duitse mannen aan het front dienen, worden gevangenen uit Neuengamme na het bombardement ingezet voor het ruimen van puin, het vrijmaken van de straten en het onschadelijk maken van onontplofte granaten. Door de slechte voeding en mishandelingen verzwakken de gevangenen snel, wat de kans op ongelukken bij het gevaarlijke werk zeer groot maakt. In de zes maanden dat het buitenkamp heeft bestaan, komen 800 van de 2000 gevangenen om het leven en is daarmee niet alleen het grootste, maar ook het dodelijkste van de buitenkampen van Neuengamme.

Ook voor Johannes worden de geleden ontberingen te veel. Hij bezwijkt op 20 december 1944 in Hamburg aan de gevolgen van ondervoeding, uitputting en onderkoeling. Johannes is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.