C.J.J. van Roessel (bron: Newsaints.faithweb.com)

p. Cornelius van Roessel

1909 - 1945

Kees wordt geboren op 8 juli 1909 in Tilburg, waar hij toetreedt toe tot de Missionarissen van het H. Hart van Jezus MSC aan de Bredaseweg. De missiebroeders van ‘Rooi Harten’, zoals ze in Tilburg bekendstaan, onderhouden sinds het einde van negentiende eeuw missieposten in Nederlands-Indië, de Filippijnen, Oceanië en Brazilië. Nadat hij is geprofest, reist Kees, vanaf dan pater Cornelius, af naar de missiepost van Manilla op de Filippijnen.

Ten tijde van de Japanse bezetting van de archipel wordt Kees vermoedelijk in Manilla geïnterneerd gehouden. Als de Japanners begin 1945 in de vernietigende Slag om Manilla strijd leveren met de Amerikanen, onderwerpen ze de stad vanaf begin februari aan een orgie van extreem geweld. Duizenden inwoners komen dan om het leven in de brandstichtingen, plunderingen, wilde moordpartijen en groepsverkrachtingen van het Bloedbad van Manilla. In combinatie met de slag die tegelijkertijd om de stad wordt uitgevochten, vinden in een maand tijd ruim honderdduizend inwoners de dood.

Pater Cornelius is een van de slachtoffers van het Bloedbad; hij wordt op 3 of 4 februari, bij aanvang van de moordpartijen, in het stadsdistrict Malate gefusilleerd en later vermoedelijk ter plaatse begraven. Hij is 35 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henri van Rijzewijk zei op 19 september 2019

Cornelius Josephus Joannes (Kees) van Roessel is op 08-07-1909 geboren

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2019

Bedankt voor de correctie, Henri. De datum van 7 juli komt waarschijnlijk uit het bevolkingsregister van Tilburg. Daar vind ik die terug.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.