Johannes van de Sandt

1916 - 1940

Johannes wordt geboren op 6 maart 1916 in Tilburg en woont in het Utrechtse Zuilen. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes onder de wapenen geroepen. Als soldaat wordt hij ingedeeld bij de 16e Compagnie Pioniers, gelegerd aan de Peel-Raamstelling. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging snel in. Johannes wordt afgemarcheerd in westelijke richting naar Zeeland. In westelijk Noord-Brabant heerst immense chaos. Een stroom vluchtelingen probeert westwaarts aan het oorlogsgeweld te ontkomen, terwijl in tegengestelde richting Frans militairen optrekken om de Duitse opmars te stuiten.

Op 14 mei 1940 is Johannes aangekomen in Middelburg, waar hij met een aantal Nederlandse militairen bij de Schroebrug Franse soldaten tegenkomen. De Fransen denken dat het om Duitsers gaat en openen onmiddellijk het vuur op de Nederlanders, met meerdere doden en gewonden tot gevolg. Een van de soldaten die dan per ongeluk wordt doodgeschoten, is Johannes. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats in Middelburg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Eenheid: 16e Compagnie Pioniers
Begraven: Middelburg gbp erehof 1

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.