Johannes Willems

1901 - 1944

Johannes wordt geboren op 30 juni 1901 in ’s-Hertogenbosch en woont in Amsterdam, waar hij werkt als telegrafist bij de PTT. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze werk voor de ondergrondse is niets bekend. Gezien zijn functie bij de PTT kan vrijwel zeker worden aangenomen dat hij voor de ondergrondse clandestiene verbindingen buiten het reguliere telefoonnet om heeft gelegd en onderhouden.

Op enig moment wordt hij ontdekt en gearresteerd door de Duitsers die hem uiteindelijk deporteren naar Duitsland. Hij komt terecht in het concentratiekamp Gross-Rosen, tegenwoordig Rogoźnica in het Poolse Silezië.

Net als Natzweiler-Struthof in de Vogezen is Gross-Rosen een Nacht und Nebel-kamp; veroordeelden met de Nacht und Nebel-status (veelal politieke tegenstanders van het naziregime) dienen spoorloos te verdwijnen in de kampen, zonder dat de nabestaanden ooit nog te weten komen of de veroordeelde nog leeft of niet. Het geldt ook als een uitgesteld doodsvonnis. Executie vindt niet plaats met de kogel, de galg of de gaskamer, maar door fysiek en mentaal slopende dwangarbeid in de steengroeves en de fabrieken. De gevangenen dienen letterlijk dood neer te vallen van uitputting, ondervoeding, verwaarlozing en mishandeling.

Zo komt ook Johannes op 13 december 1944 in het kamp om het leven. Hij is 43 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.