Ludovicus Willems

1924 - 1945

Ludovicus wordt geboren op 13 augustus 1924 in Bergeijk en werkt daar als timmerman. Tijdens de Duitse bezetting is hij mogelijk actief in het verzet, maar daarover is niets met zekerheid bekend. Wanneer hij wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, weigert hij te gaan. Uiteindelijk wordt hij tijdens een razzia opgepakt en afgevoerd. Via kamp Amersfoort wordt hij in september 1944 naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Ludovicus daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Ludovicus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 7 januari 1945 bezwijkt hij als gevolg van ziekte en uitputting in het kamp. Ludovicus is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.