Jozeph de Haan

1914 - 1940

Jozeph wordt geboren op 22 februari 1914 in Breda in een Nederlands Israëlitisch gezin en woont in Den Haag. Hij werkt als toneelknecht, totdat hij wordt gemobiliseerd vanwege de toenemende oorlogsdreiging eind 1939 en begin 1940. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en komt als soldaat terecht bij het Regiment Jagers. Hij wordt ingezet bij de verdediging van vliegveld Ockenburg bij Loosduinen.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt door naar Holland om de vliegvelden rondom Den Haag veilig te stellen voor het per vliegtuig binnenvoeren van Duitse troepen. Ook Ockenburg wordt vanuit de lucht aangevallen en door de Duitsers ingenomen. Bij de Nederlandse tegenaanval op het landgoed, in de richting van de Belvedere, sneuvelt Jozeph op die allereerste dag van de oorlog. Hij is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 19 december 2017

Eenheid: 1-I-R.J.
Jozeph de Haan was een zoon van Marcus de Haan en Elizabeth Park. Hij was toneelknecht en woonde in Rotterdam.
Jozeph de Haan was bij de Nederlandse mobilisatie soldaat 1-I-R.J. (regiment jagers) in het Nederlandse leger. Tijdens de Duitse inval is hij op 11 mei 1940 bij gevechtshandelingen op het landgoed Ockenburg bij Loosduinen gesneuveld. Zijn stoffelijk overschot is begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Den Haag.
Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Database van gesneuvelde militairen, samengesteld door kolonel b.d. J.W. de Leeuw

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.